https://www.carnishop.com

Как се посаждат семена на петлюга?

Петлюга - планинско растение от сем.Мехуркови

Как се посаждат семена на петлюга?

Мнениеот Jim Crow » Чет Мар 29, 2012 8:13 pm

наша съфорумка ми подари една петлюга и няколко семенца от Pinguicula leptoceras. Съвети как да процедирам? досега съм имал работа само със семена на мухоловки и за тях знам, че не се покриват със субстрат, а само се поръсват. Някакви идеи за тези как се процедира?
Some people never go crazy, what truly horrible lives they must lead...
Аватар
Jim Crow

Re: Как се посаждат семена на петлюга?

Мнениеот user888 » Пет Мар 30, 2012 10:44 am

Семената на Pinguicula leptoceras обикновено поникват 30-120 дни след засяване. Дори и при добри условия, покълването е частично. Обикновено поникват само при наличие на светлина, за това засявайте семената на повърхността на субстрата. Засейте семената на Pinguicula leptoceras на повърхността на влажна торфена смес при температура около 12°C, използвайте прозрачен капак, за да позволите на светлината да достига до семената и за да поддържате сместа влажна и топла. Не поставяйте под директна слънчева светлина. Използвайте смес от една част торф и една част пясък.
При засяването на семена от някои насекомоядни растения (включително Pinguicula leptoceras) е необходимо първо семената да бъдат поставени при температура около 0°C (не откривам информация това за колко дълъг период трябва да се направи).
Това е, което открих.
Аватар
user888

Re: Как се посаждат семена на петлюга?

Мнениеот Jim Crow » Пет Мар 30, 2012 7:32 pm

Става дума за студена стратификация - мисля, че е около седмица-две, зависи кога ще набаряш по-топло време.
Some people never go crazy, what truly horrible lives they must lead...
Аватар
Jim Crow

Назад към Пингуикула - Pinguicula