https://www.carnishop.com

Pinguicula семенца

Петлюга - планинско растение от сем.Мехуркови

Pinguicula семенца

Мнениеот subversive » Пон Авг 09, 2010 4:09 pm

Т.к. петлюгата ми цъфна, се чудех дали като прецъфти евентуално ще мога да ползвам семената (ако ще има такива) .. Знам, че въпросът е малко тъп, но при някои растения не се получават семена при първия цъфтеж, та затова да попитам :roll:
Аватар
subversive

Re: Pinguicula семенца

Мнениеот DND » Пон Авг 09, 2010 4:53 pm

Е тук вече нямам представа как стоят нещата! Незнам нищо за семената на пингуикулата.Виждал съм, но незнам как се получават. Незнам дали цветоносите се нуждаят от опрашване. Едно със сигурност мога да ти кажа. Смъртността на растенията получени от семена е доста голяма и малцина от тях достигат до възрастни растения, но ти може да имаш успех и ти го пожелавам!
Надявам се знаещи да се включат по темата и да получиш отговор, но тук съм пас :oops:
Аватар
DND
Администратор

Мнениеот subversive » Пон Авг 09, 2010 5:13 pm

По- скоро съм навита да пробвам размножаване с листо.. Пробвал ли си?
Аватар
subversive

Мнениеот DND » Пон Авг 09, 2010 5:26 pm

Е тук нещата са почти 100% сигурни. Да пробвал съм и успеваемостта е над 95%. Каквото те интересува ще ти кажа.
Аватар
DND
Администратор

Мнениеот subversive » Пон Авг 09, 2010 5:39 pm

Интересува ме как точно се процедира с листото. Почвата предполагам ще е сигурно или торф с пясък/ перлит или пясък с перлит. Но самото листо реже ли се, как, как се поставя и т.н.
Аватар
subversive

Мнениеот DND » Пон Авг 09, 2010 7:18 pm

Нищо сложно няма. Просто се стремиш да отделиш (отрежеш) листото възможно най -близо до основата на растението с цел да е възможно цяло. Използвай остър и дезинфекциран нож ( ножица) и режи рязко и извведнъж. Не трябва да се получава дъвчене. Отрезът трябва да е възможно равен.
Субстрат - твой избор! Еднакво добре се вкореняват в торф и прозводни смеси с пясък и перлит или само в сфагнум. Не е нужна висока влажност на въздуха при вкореняването. За субстрата знаеш - поддържа се винаги влажен. Резниците се заравят по възможност прави в мокрия субстрат с отрязана част надолу на дълбочина 1 - 1.5 см. Позиционирай резниците на светло, но не с преки слънчеви лъчи място. В една 8 -11 см. саксия се побират около 6-7 резника в зависимост от големината на листата. Разположи резниците раздалечени с цел по -лесно изваждане на вече готовите рстенията. Съветвам да не се взимат повече от две листа (резника) от едно растение! Препоръчвам да се използват правоъгълни, черни работни саксии изобщо за отглеждане, като и за разсад на всички видове насекомоядни растения.
Изображение

Линк http://www.viridif.com/index.php?cPath=36_82
Аватар
DND
Администратор

Мнениеот subversive » Пон Авг 09, 2010 7:35 pm

Thank you (thumbsup) Утре ще пробвам
Аватар
subversive

Мнениеот martin » Сря Авг 11, 2010 11:03 am

Ако имаш успех с присаждането с удоволствие ще купя едно растение. :lol: А ако имаш семена не се колебай да пробваш и с тях. Дори да е само за опита (имайки предвид това което каза Митко за смъртността при семеначетата)
If it's to be, it's up to me!
Аватар
martin

Мнениеот subversive » Сря Авг 11, 2010 11:29 am

А като подарък не може ли :) В момента нямам торф, като спре да ме мързи (защото магазинът, в който има свестен торф е на м*йната си) ще пробвам така с повечко листа :twisted:
Аватар
subversive

Мнениеот martin » Сря Авг 11, 2010 1:10 pm

:oops: Амииии може. :oops: Благодаря ти предварително, надявам се да мога да се реванширам.
А за торфа.... дай се и-мейла за ти пратя един пакет :lol:
If it's to be, it's up to me!
Аватар
martin

Следваща

Назад към Пингуикула - Pinguicula