https://www.carnishop.com

Изтощено и загиващо растение Dionaea, не знам какво му има

Венерина мухоловка - отглеждане , размножаване. Растението с най много видове и хибридни форми.

Изтощено и загиващо растение Dionaea, не знам какво му има

Мнениеот Катерина » Съб Фев 12, 2022 7:47 pm

Здравейте! Преди няколко месеца си взех една венерина мухоловка Dionaea. Прочетох, че трябва да се поливат с дестилирана вода и не съм го поливала с чешмяна или друга вода, която би могла да му навреди. Държах го навън, защото беше достатъчно топло. В началото се развиваше добре, слагах му мухи от време на време в капаните, раздвижвах ги, за да симулирам движение и растението без проблем си ги “смилаше”. Тогава обаче започна да застудява, през нощта температурите падаха под нулата и затова го прибрах вътре. На няколко места срещнах, че тези растения трябва задължително да преминат през нещо като зимен сън, защото иначе се изтощават и т.н. Лошото е, че вътре е достатъчно студено, за да изпадне в такъв сън, а навън пък просто би замръзнало. Видях видео, в което опитен на вид човек съветва да се прибират растенията в хладилника за няколко месеца, защото температурата не пада под 0°, а и през зимния сън растението не расте, така че няма нужда от светлина. Стори ми се доста странно, но като проучих, видях, че на много места дават същото предложение, затова накрая прибрах мухоловката в хладилника. Проверявах да не изсъхне много и слагах по малко вода от време на време. Въпреки това растението продължаваше да расте, да пуска нови листа. Остана в хладилника около месец, накрая го извадих, защото новопорасналите капани бяха много малки (твърде малки, дори и в пораснало положение). След това го сложих на прозореца в една от стаите, където е по-хладно. То продължи да пуска все такива малки капани. След известно време видях, че е пуснало цвят. Веднага го отрязах, защото доколкото разбрах не е препоръчително да се оставя да цъфти, освен ако не искаш да събираш семена. Реших, че най-вероятно забавеният растеж се е дължал именно на цъфтежа. Минаха няколко седмици и малките капани продължаваха да си остават малки. Появи се и втори цвят, който също отрязах. Сега почти всички капани са малки и недоразвити, някои са поизкривени. В един ит здравите капани сложих муха, защото мислех, че може би на растението не му достигат хранителни вещества. Няколко дни по-късно капанът с мухата почерня, а единственият друг здрав и по-едър капан е започнал да пожълтява. Въпросите ми са: на какво се дължи всичко това, какво бих могла да направя, за да не загине, и за в бъдеще по какъв начин да го пусна в зимен сън. Благодаря предварително!
Катерина

Re: Изтощено и загиващо растение Dionaea, не знам какво му и

Мнениеот Марио » Пет Апр 29, 2022 1:29 pm

Здравейте,

Нуждаете ли се още от помощ? Мога да ви дам няколко съвета, но тъй като е минало известно време от поста ви искам да знам, че няма да си загубя времето.. :)
Аватар
Марио

Назад към Дионея мусципула - Dionaea muscipula