https://www.carnishop.com

Fieldtrip Report: Драгоманско Блато

Експедиции и посещения на места по света обитаващи насекомоядните растения.

Fieldtrip Report: Драгоманско Блато

Мнениеот Марио » Съб Юни 02, 2012 6:25 pm

Днес си отделих деня да посетя едно от най-големите и най-старите български блата - Драгоманското блато. Преди то е било изпомпвано и е пресушена голяма част от него, но след като е било забранено изпомпването на вода от него и обявено за резерват, блатото е започнало да се възстановява и много от преди изчезналите рядки видове растения и животни са преоткрити там. Освен, че е място, където могат да се наблюдават много мигриращи птици, там също може да се видят няколко насекомоядни растения.
Много ме фрапира скунксът, който лежеше в края на пътя и се глезеше [smilie=shok.gif]
Изображение
След един час път от София, стигнахме до мястото. То изглеждаше така. Мостчето, през което можеше да се мине, обикаляше само покрайнините на блатото. Навътре нямаше абсолютно никакъв начин да се стигне.
Изображение
След малко ходене по моста, стигнахме до по - заблатените части от блатото, които бяха с открита вода (и имаше много водни змии в тях [smilie=whistle3.gif] за съжаление водните лилии (както и утрикулариите) още не бяха цъфнали и не можах да видя красивите им цветове.
Изображение
Водата изглежда така - пълна с тиня и водорасли
Изображение
Ала след като се загледах по-подробно, видях, че всъщност повечето от тези водорасли са Утрикулария Вулгарис - яко се е завъдила там!!
Изображение
Изображение
Изображение
А заглеждайки се измежду Утрикулариите, имаше нещо много по-рядко - Алдрованда. Видът е бил изчезнал там, но е преоткрит след като мястото се обявява за резерват. Имаше само няколко растения, но предполагам, че по-навътре ще са много повече. В България се среща само в резервата Сребърна и Драгоманското Блато.
Изображение
А отгоре, от пункта за наблюдаване на орли, блатото изглежда така:
Изображение
Това е от мен за сега, очаквайте в близките 1-2 месеца цъфнали Пингуикула Балканика и, стискам палци, Дрозера Ротундифолия, но тя е много по-рядка и може да не я намеря. Иначе чао, and stay tuned for more! [smilie=drinks.gif]
Аватар
Марио

Re: Fieldtrip Report: Драгоманско Блато

Мнениеот DND » Съб Юни 02, 2012 9:24 pm

Браво! Страхотна тема и благодаря за снимките, Марио! [smilie=good2.gif]

Радващо е, че в България отново може да се срещне хищното растение Алдрованда весикулоса и утрикулария.

Още снимки са добре дошли, ако имаш!
Аватар
DND
Администратор

Мнениеот Tares » Съб Юни 02, 2012 9:45 pm

Харесаха ми снимките .Браво [smile=icon_idea.gif]
Аватар
Tares
Администратор

Мнениеот Марио » Съб Юни 02, 2012 10:05 pm

Дими, още една снимка имам, в която се вижда всичко - и една алдрованда перфектно по-към центъра! Ето [smilie=biggrin.gif]
Изображение
Аватар
Марио

Мнениеот botan » Нед Сеп 08, 2013 12:33 pm

Това, което си видял е язовец и предвид изключително потайния им начин на живот най-вероятно е бил пометен и се е гърчел в агония.
Аватар
botan

Мнениеот Марио » Нед Сеп 08, 2013 10:58 pm

botan написа:Това, което си видял е язовец и предвид изключително потайния им начин на живот най-вероятно е бил пометен и се е гърчел в агония.

Това и на мен беше първата мисал, но като се доближих, видях, че нищо му няма и просто се търкаше в асвалта. Изсъска ми и избяга.
Кучето ми също така прави, като има тръни по козината, или е мокро и тем подобни, се обръща по гръб и се търка върху равна, но грапава повърхност (чакъл, тн). Може и язовеца да се е отворил на това и да отива там да си "изчиства" козината набързо.
Що се отнася до вида на животното, моя грешка, не правя разлика между скункс и язовец.
Аватар
Марио

Назад към Хищните растения в природата