Днеска разучих за Торфено Бранище, защото в интернет го има само на 2-3 места и е доста неизвестно и след бая търсене намерих точни координати и ще ходя към юни като се постопли, ще ви ги кажа, за да ви спестя премеждията, за тези, които обичат да катерят планини като мен :)
Значи тръгвате от Драгалевци нагоре към Драгалевския манастир, но не точно, карате към хижата Алеко, ако не знаете къде се намира, питайте някой, хората знаят. Но не стигате до хижата, а малко преди хотел Морени ще видите една отбивка вдясно, там има знак "Забранено Влизането". От там продължавате пеша до последна станция "Голи връх" (лифта на Драгалевци). От там нагоре изкачване и накрая стигате - то е плато, няма гори, само километри дълбоки сфагнови торфища, навсякъде насекомоядни. Само диви прасета и лисици има, но по пътя е пълно с усойници, даже сега една поне два метра и бая дебела се печеше на слънцето по средата на пътя (там хора не ходят вече и змиите се чувстват като у дома си), за това ако някой иска да ходи, да вземе необходимите мерки.
Вмомента имаше метри сняг (повече, отколкото очаквах). Ще се наложи лятото - към юни - един ден ще стана много рано (към 8-9), в никакъв случай не през следобедните жеги, защото тогава се пекат змиите, с една луда приятелка планинарка, която е изкачвала Еверест (буквално) да ми помага и ще отида да ги видя - мерак голям ми е.
Това е в най-дълбоката част на планината, заобиколена от високи върхове и там буквално човешки крак не мисля да е стъпвал от години, следователно, тъй като всичко е сфагнови торфища, очаквам да има много насекомоядни.
За други любители на природата, които искат да си направят приключение - късмет
![good2 [smilie=good2.gif]](./images/smilies/good2.gif)