https://www.carnishop.com

Хищни растения у нас в България.

Експедиции и посещения на места по света обитаващи насекомоядните растения.

Хищни растения у нас в България.

Мнениеот Марио » Сря Апр 04, 2012 8:16 pm

Здравейте, рових се малко в интернет и попаднах на интересна статия в чуждестранен форум, ето тук може да прочетете
http://www.cpukforum.com/forum/index.ph ... opic=38201
всички снимки са на растения снимани в Витоша, което е бая близко до София и събуди любопитството ми, някой виждал ли е карнивори в България и, ако да, го моля да сподели къде! Аз бая често се разхождам около черни връх и по-ниско, и бая съм се заглеждал, но само сфагнум съм намирал, а по него не растеше нищо [smilie=nea.gif] това ме запали отново да се кача и да гледам по-добре, ако намеря нещо, ще кача снимки моментално ^^
Аватар
Марио

Re: Хищни растения у нас в България.

Мнениеот DND » Сря Апр 04, 2012 9:24 pm

Аз съм виждал и виждам доста често, близо до Пловдив, хищни растения в природата у нас. Това са Drosera rotundifolia, и няколко вида Утрикуларии. Една, която разпознах е Утрикулария минор ( Utricularia minor), но не знам какви са останалите.
Утрикулариите са се разпространили в заблатена местност на торфено мочурище с кристално чиста вода и дори в един доста широк канал където растат водни лилии. За мое учудване недалеч има малък язовир и миналата есен видях, че дори и там се е заселила Утрикулария минор.
Тази година ако имам шанс е възможно да видя и Pinguicula balcanica.
Аватар
DND
Администратор

Мнениеот Марио » Чет Апр 05, 2012 5:05 pm

Днеска се разходих отново из Витоша и гледах много по-внимателно, само на едно място, близо до едно поточе, растеше някакъв мъх, който не ми прилича на горски (не ми прилича и на сфагнум много, но все пак ми стана интересно какъв е)
Изображение
В него видях две семеначета на нещо, ето такива
Изображение
Изображение
Знам, че не е свързано с хищни растения, но ми стана интересно какъв е този мъх и нещото, което расте в него, извинявам се за невежеството и спама ми [smilie=blush.gif]
Аватар
Марио

Мнениеот DND » Чет Апр 05, 2012 5:46 pm

Аххх,благодаря за прекрасните снимки, Марио! Ако имаш още снимки, моля да ги споделиш с нас!
Мъхът е карпет мъх, следствие на торфените наноси под него. За съжаление растението, което расте в него не е хищно и нямам представа какво е.
Хищните растения, растат по открити поляни огрявани от много слънце. Поляните, всъщност са торфени мочурища с много богата и гъста растителност от жив сфагнум, треволяци и растения обичащи постоянно мокра и кисела почва, бедна на хранителни елементи. Под тях са подпочвени води, които поддържат тези местности вечено мокри и ако стъпиш в тях е възможно да потънеш до глезените или под колената. Това са моите наблюдения тук от личен опит.
Аватар
DND
Администратор

Мнениеот Марио » Чет Апр 05, 2012 7:02 pm

Ахам...
Утре или други ден мисля да отида в Торфено Бранище, за да се "утоля". Знам, че е зона забранена за туристи (макар че не съм сигурен какво точно означава това), но знам, че е резерват, направен специално за опазването на Ротундифолията, Утрикулариите и Пингуикула Балканика. Ако го направя ще кача всичко което съм видял..
Тъй като не знам терена там, всякакви съвети от хора, които са били, са добре дошли.
Аватар
Марио

Мнениеот Jim Crow » Чет Апр 05, 2012 7:50 pm

Съветът от мен е - ако намериш това, за което се оглеждаш, да не си късаш ;)
Some people never go crazy, what truly horrible lives they must lead...
Аватар
Jim Crow

Мнениеот DND » Чет Апр 05, 2012 8:02 pm

Моят съвет е същия и напълно подкрепям Джим! [smilie=good2.gif]
Първо, че хищните растения свикнали на условията в природата, няма как да се адаптират към домашни условия. Второ, те са под закрилата на Закона за биологичното разнообразие. Изобщо всяко растение, не само хищните, което е в природата небива да се къса, изважда, пренася и т.н под какъвто и да е предлог. Всичко друго е неприемливо без значение "колко добронамерени са причините"!
Аватар
DND
Администратор

Мнениеот Марио » Пет Апр 06, 2012 3:35 pm

Днеска разучих за Торфено Бранище, защото в интернет го има само на 2-3 места и е доста неизвестно и след бая търсене намерих точни координати и ще ходя към юни като се постопли, ще ви ги кажа, за да ви спестя премеждията, за тези, които обичат да катерят планини като мен :)
Значи тръгвате от Драгалевци нагоре към Драгалевския манастир, но не точно, карате към хижата Алеко, ако не знаете къде се намира, питайте някой, хората знаят. Но не стигате до хижата, а малко преди хотел Морени ще видите една отбивка вдясно, там има знак "Забранено Влизането". От там продължавате пеша до последна станция "Голи връх" (лифта на Драгалевци). От там нагоре изкачване и накрая стигате - то е плато, няма гори, само километри дълбоки сфагнови торфища, навсякъде насекомоядни. Само диви прасета и лисици има, но по пътя е пълно с усойници, даже сега една поне два метра и бая дебела се печеше на слънцето по средата на пътя (там хора не ходят вече и змиите се чувстват като у дома си), за това ако някой иска да ходи, да вземе необходимите мерки.
Вмомента имаше метри сняг (повече, отколкото очаквах). Ще се наложи лятото - към юни - един ден ще стана много рано (към 8-9), в никакъв случай не през следобедните жеги, защото тогава се пекат змиите, с една луда приятелка планинарка, която е изкачвала Еверест (буквално) да ми помага и ще отида да ги видя - мерак голям ми е.
Това е в най-дълбоката част на планината, заобиколена от високи върхове и там буквално човешки крак не мисля да е стъпвал от години, следователно, тъй като всичко е сфагнови торфища, очаквам да има много насекомоядни.
За други любители на природата, които искат да си направят приключение - късмет [smilie=good2.gif]
Аватар
Марио

Мнениеот Tares » Вто Апр 10, 2012 12:34 pm

Марио, ако толкова ти се иска да разглеждаш насекомоядни растения, можеш да отидеш в оранжерията на БАН. На Витоша няма да намериш нищо друго освен насекомоядното растения '' Пингуикула'', ако го срещнеш .
Форумът не толерира бракониерство и ще се разграничи от всякакви твои действия!
Аватар
Tares
Администратор

Мнениеот Марио » Чет Апр 12, 2012 2:07 pm

Tares написа:Марио, ако толкова ти се иска да разглеждаш насекомоядни растения, можеш да отидеш в оранжерията на БАН. На Витоша няма да намериш нищо друго освен насекомоядното растения '' Пингуикула'', ако го срещнеш .
Форумът не толерира бракониерство и ще се разграничи от всякакви твои действия!

За трети път вече, нямам никакво намерение да късам, бера или каквото и да било, просто искам да ги видя в естествената им среда. По тази твойта логика всички гмуркачи вместо да минават половината свят да търсят рифове да ходят в аквариум да си гледат рибките...
Аватар
Марио

Следваща

Назад към Хищните растения в природата