https://www.carnishop.com

Торфища из Василашкия циркус

Експедиции и посещения на места по света обитаващи насекомоядните растения.

Торфища из Василашкия циркус

Мнениеот Марио » Нед Юни 25, 2017 1:17 pm

Вчера бях на поход в Пирин и се натъкнах на доста торфища със сфагнум и пингуикули. Росянки не видях, навярно поради ранния сезон, но все пак си струваше да се види. В България има толкова диви и красиви места..
Още на пътеката към самите езера имаше воднисти райони, където сфагнумът процъфтяваше.
Изображение
Тук килимът от сфагнум между тревите се вижда, а вероятно растат и утрикуларии във водата, но още е прекалено рано за тях
Изображение
Ето го и отблизо
Изображение
Наближавайки езерата
Изображение
Вече на първото
Изображение
Изображение
Въпреки ледената вода трите часа изкачване ни бяха сгряли достатъчно за едно бързо къпане. :)

Навсякъде около езерото имаше пингуикули и сфагнум, на места образуващ красиви килими.
Изображение
Изображение
От другата страна на езерото
Изображение
Пингуикули
Изображение
Изображение
Видяхме и една огромна мравка - най-вероятно кралица, имаше много планински мравуняци, а като мравките виреят се раждат още кралици, които напускат мравуняка за да основават нови колонии. Навярно на това се натъкнахме.
Изображение

По пътя към второто езеро имаше страшно много пингуикули - буквално на самата пътека, но не съм ги снимал. Денят течеше, а все още не бях стигнал достатъчно нагоре. Това са снимки на второто езеро след 1-2 часа катерене на морени. Беше доста екстремно.
Изображение
Изображение
Отгоре имаше и малко поточе
Изображение
Изцяло заобиколено от сфагнум
Изображение
Една от малкото пингуикули, растящи непосредствено в сфагнума
Изображение
Изображение
Искаше ми се да стигна и до най-високите езера - Тодорини очи - но тъй като предпочетох да катеря морените вместо да ходя по нормалната пътека, не ми остана време и енергия и се наложи да се върна, но следващия път със сигурност ще ги покоря. Съжалявам за лошото качество на снимките, правени са на крак със стар смартфон.
Аватар
Марио

Re: Торфища из Василашкия циркус

Мнениеот DND » Вто Юни 27, 2017 7:36 am

Страхотни снимки. [smilie=drinks.gif] Никога не съм ходил към Пирин....
Аватар
DND
Администратор

Мнениеот Марио » Вто Юни 27, 2017 7:15 pm

DND написа:Страхотни снимки. [smilie=drinks.gif] Никога не съм ходил към Пирин....

Казват и най-красивата планина в България - за това не знам, но от страна на торфища, насекомоядни и сфагнум, със сигурност там имаше най-разнообразни и най-красиви пейзажи от всички, на които съм бил. А съм ходил по много. Трябваше повече да документирам - има доста красотии, които не съм хванал на снимки.
Аватар
Марио

Мнениеот skameykin22 » Вто Фев 27, 2018 7:28 pm

Да, добри снимки.
skameykin22

Назад към Хищните растения в природата