Днеска направих една бърза разходка до планината, за да потърся някои нови находки по торфищата. Направил съм клипчета, че с телефон докато бързаш хубави снимки не може да се направят.
Взех една пътека, която води до високата долина малко под върховете на Витоша, на около 2000 метра надморска височина. По пътя, непосредствено до пътеката, ми хвана погледа един почти перфектен килим от сфагнум. Накрая имаше един водоем, в който май видях утрикуларии, но ще се наложи да проверя повторно.
Имаше и една туфа пингуикули в сфагнума.
После продължих нагоре до границата на гората, където започва алпийската зона на планината, на най-високото. Имаше една рекичка точно на излизане от дърветата, по която растяха пингуикули на много интересни места.
След това продължих нагоре и ми хвана окото една изоставена писта, та реших да тръгна по нея, да видя какво ще намеря.
Ето така изглеждаше в началото:
А като погледнах в краката си - килим от росянки:
Искаше ми се да се кача до горе, да видя долината от другата страна на Витоша, сигурно е уникална гледка, но, уви, домързя ме и се върнах.
Скоро пак ще се качвам, да проверя за утрикуларии и, евентуално, да се кача до горе.