https://www.carnishop.com

Красиви местообитания на хищните растения у нас

Експедиции и посещения на места по света обитаващи насекомоядните растения.

Красиви местообитания на хищните растения у нас

Мнениеот Марио » Нед Юни 23, 2013 7:15 pm

Днеска направих една бърза разходка до планината, за да потърся някои нови находки по торфищата. Направил съм клипчета, че с телефон докато бързаш хубави снимки не може да се направят.
Взех една пътека, която води до високата долина малко под върховете на Витоша, на около 2000 метра надморска височина. По пътя, непосредствено до пътеката, ми хвана погледа един почти перфектен килим от сфагнум. Накрая имаше един водоем, в който май видях утрикуларии, но ще се наложи да проверя повторно.

Имаше и една туфа пингуикули в сфагнума.

После продължих нагоре до границата на гората, където започва алпийската зона на планината, на най-високото. Имаше една рекичка точно на излизане от дърветата, по която растяха пингуикули на много интересни места.

Изображение

След това продължих нагоре и ми хвана окото една изоставена писта, та реших да тръгна по нея, да видя какво ще намеря.

Изображение

Ето така изглеждаше в началото:

А като погледнах в краката си - килим от росянки:

Изображение

Искаше ми се да се кача до горе, да видя долината от другата страна на Витоша, сигурно е уникална гледка, но, уви, домързя ме и се върнах.

Скоро пак ще се качвам, да проверя за утрикуларии и, евентуално, да се кача до горе.
Аватар
Марио

Re: Красиви местообитания на хищните растения у нас

Мнениеот DND » Нед Юни 23, 2013 7:19 pm

Супер! Прекрасна виртуална разходка.

Благодаря за темата, Марио! [smilie=good2.gif]
Аватар
DND
Администратор

Мнениеот rgal4avova » Съб Ное 03, 2018 9:14 am

Някои знае ли къде из Добруджа има или е имало насекомоядни растения, и по конкретно Силистренска област
rgal4avova

Мнениеот Lolo11 » Вто Фев 13, 2024 10:33 am

Добро утро
Създайте местообитания на месоядни растения, като използвате прозрачни контейнери или терариуми, осигурявайки влажна, добре дренирана среда, която да имитира естественото им местообитание.
Изберете месоядни растителни видове, подходящи за климата на вашата страна, и не забравяйте да им осигурите достатъчно естествена или изкуствена светлина, за да насърчите растежа им.
Включете декоративни елементи като камъни, клони и мъх, за да създадете естетически приятно местообитание, като същевременно осигурите удобно убежище за вашите месоядни растения.но Можеш ли да ми помогнеш ? Запалих се по градинарството, но имам проблеми с къртиците в имота си. Те очевидно копаят галерии в земята на градината ми и се страхувам от слягане на земята, което може да причини злополуки и значителни материални щети. Един приятел ми препоръча решение, „Убиецът на къртици“, наличен на https://www.stopmole.bg/blogs/news. Освен това той ми предложи да използвам промоционалния код GIFT5 на уебсайта Stop Mole, за да получа отстъпка от $5. Тази оферта важи ли за тези, които вече са използвали този промо код?
БЛАГОДАРЯ !!!Lolo11
Lolo11

Назад към Хищните растения в природата