https://www.carnishop.com

Дарлингтония Калифорника -Darlingtonia Californica

Обсъждане и отглеждане

Дарлингтония Калифорника -Darlingtonia Californica

Мнениеот Марио » Пет Май 04, 2012 5:07 pm

Ето дарлингтонията от поръчката. В сравнително добро състояние е, защото беше увита в Сфагнум. Вместо да го хвърлям, реших да го използвам за компост - направих хубава смес от сфагнум, торф и кварцов пясък в приблизително съотношение съотношение 30:50:20. Надявам се да стане голяма и красива в моите условия на летните жеги [smilie=dance4.gif] имам само един въпрос, това растение зимува ли? Не пише в другите статии :(
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Марио

Re:Дарлингтония Калифорника - Darlingtonia Californica

Мнениеот Miro » Пет Май 04, 2012 6:00 pm

Да, зимува. Добре изглежда растението, пази го само от големите жеги, на шарена сянка да е. Аз така изпържих моята миналата година [smilie=blush.gif]
Посеете ли дело, жънете навик, посеете ли навик, жънете характер, посеете ли характер, жънете съдба !
Аватар
Miro

Мнениеот DND » Пет Май 04, 2012 7:10 pm

Това растение ти не го ли получи със саксия? Да не би да го извади и да си го пресадил?
Аватар
DND
Администратор

Мнениеот Марио » Пет Май 04, 2012 7:21 pm

Да, беше опаковано в две саксии (една върху друга) с много сфагнум. Бяха бая мънички, затова го извадих и го сложих в някоя малко по-голяма, да се развива. Зашо?
Аватар
Марио

Re: Дарлингтония Калифорника -Darlingtonia Californica

Мнениеот Марио » Съб Май 05, 2012 7:28 pm

Абе, аз сега разбирам, че това растение е голям лигльо - корените трябвало да са студени, а растението топло, защото растяло по планински студени поточета. Вмомента се пробвам максимално да симулирам натуралния му хабитат, като го поливам с студена вода няколко пъти дневно отгоре (освен, че стои в паничка с студена вода), за да пресъздам течаща вода между корените му, а също и съм замразил преварена вода и всеки път, когато го поливам, слагам ледчета отгоре на почвата. Интересно ми беше, другите, които успешно го отглеждат, как се справят с претенциите му?
Аватар
Марио

Мнениеот Miro » Съб Май 05, 2012 8:00 pm

Марио написа: Интересно ми беше, другите, които успешно го отглеждат, как се справят с претенциите му?

Те не са много [smilie=biggrin.gif] Растението като цяло не е толкова претенциозно, трудно може да се докарат идеалните му условия - хладни корени при топъл климат. Общо взето се гледа като сарацениите, само че не издържа на жегите - обича хладно да му е винаги...много слънце и 20-25 градусови температури. Над 30 градуса става опасно за него ако е изложено на пряка слънчева светлина, също така доста бавно расте...зареди се с много търпение при отглеждането му [smilie=smile3.gif]
Посеете ли дело, жънете навик, посеете ли навик, жънете характер, посеете ли характер, жънете съдба !
Аватар
Miro

Мнениеот Марио » Сря Май 09, 2012 1:50 pm

Днес растението беше пресадено за пореден път поради съмнения за субстрата. Вече окончателно го оставям на перваза на шарена сянка с студена вода и го чакам да се съвземе. Wish me luck [smilie=good2.gif]
Изображение
Аватар
Марио

Мнениеот Марио » Съб Май 26, 2012 7:24 pm

Update:
Изображение
Има значителна промяна в сфагнума и растението изкарва отдолу първото бебе листо. Всичко върви на положително [smilie=smile3.gif]
Аватар
Марио

Мнениеот Марио » Пон Авг 06, 2012 2:42 am

Update:
Знаех си, че растението е с потенциал! Вече каните стават повече от 2 пъти по-големи от другите, а и сфагнума бая се е разбулил. Търся съвет, да го подрежа ли и защо каните са толкова зелени, въпреки че получава толкова светлина, колкото диноеите...
Изображение
Изображение
Чакам деня, в който ще настигне сарацениите ми [smilie=wink3.gif]
Аватар
Марио

Мнениеот Марио » Сря Апр 17, 2013 3:45 pm

След като спря да расте 4-5 месеца през зимата, отваря сезона с нова кана, която все още е доста неразвита и вече е почти 2 пъти по-голяма от старите! Тук го преместих, за да го снимам, защото се получаваше контражур, но иначе е в паничка с студена вода 24/7. Ще го пресаждам скоро, като се сдобия с още сфагнум.
Изображение
Аватар
Марио

Следваща

Назад към Дарлингтония - Darlingtonia