https://www.carnishop.com

Растеж на жив сфагнум

Подходяш субстрат за насекомоядни растения - обсъждане

Re: Растеж на жив сфагнум

Мнениеот Марио » Съб Авг 17, 2013 2:51 pm

Да, сфагнумът не расте бързо на сух въздух. Аз лично се възползвам от това, за да не се наложи да го подрязвам в саксиите и да не се притеснявам, че ще задуши растенията, които растат в него.

Сфагнумът расте най-бързо в хладна и влажна среда.
Аватар
Марио

Мнениеот botan » Сря Сеп 11, 2013 9:01 pm

kroton написа:Сфагнумът има бактерицидно действие. Забелязвате, че не гние, а се превръща с торф. По тази причина не го нападат гъбички или някакви други микроорганизми. До колкото си спомням бактерицидното му действие се дължи на високо съдържание на цинк. Преди да бъдат открити антибиотиците е имало случаи на лекуване на рани през Първата световна война с превръзка от сух сфагнум.

Не гние защото в торфищата се образуват анаеробни условия в комплект с висока киселинност и ниски температури. Когато тези неща не са на лице си гние и още как. Използвал се е за превръзка на рани предимно защото е силно абсорбиращ, с висока киселинност, но освен това съдържа метаболити, които са с консервиращо действие като сфагнол, които са повече когато е жив.
Аватар
botan

Мнениеот kroton » Пет Сеп 13, 2013 2:03 pm

Естествено, че като част от субстрат в саксии сфагнум и торф от сфагнум гният, но значително по-бавно поради антимикробните им качества.
kroton

Мнениеот rumbeto » Съб Окт 05, 2013 7:09 pm

От днес провеждам експеримент за отглеждане на сфагнум върху торф закупен от родния пазар.
Изображение
тук са два вида сфагнум които до този момент отглеждах в аквариум и пулверизирах всеки ден,но афагнумът ставаше все по-слаб и немощен.
Изображение
Тук вече са всеки вид е в отделна стая.От дясно е закупен от първата ми пролетна поръчка преди година и половина,по средата е закупения от Тарес миналата есен и в дясно е този който Димитър ми прати в малката саксийка заедно с малките непентеси,сега голями и с кани.
Надявам се сега да имам по-голям успех в култивирането на сфагнум.
Аватар
rumbeto

Предишна

Назад към Сфагнум мъх - Sphagnum moss spp.