от Милена » Съб Авг 27, 2011 6:05 pm
DND е сега зная,че не си вегетарианец определено.За гроздето като питах за сорт имах предвид каберне,мерло,сира и тн.,но предполагам е вински не десертно,защото десертното дава по-малко захари от винския колкото и да узрява.Предполагам,че ще го смесиш.Ако до сега не си правил вино по-добре го смеси иначе щях да ти предложа да го отделиш и да си направиш бяло и червено вино.Ако съотношението е приблизително 50/50 може да не се получи наситен червен цвят,но това не е толкова важно.След като го намачкаш източи малко от мъстта и измери захарите.Не зная с какво ще го мериш най-добре с ареометър,но трябва да си сигурен,че гроздето е узряло.Когато започне да узрява аз вземам проби всяка седмица по веднъж,за да разбера колко му са захарите.Значи захарите трябва да му са над22,ако са по-малко ще се наложи да му сложиш захар иначе е най-вероятно да стане на оцет.Няма лошо ще си го ползваш цяла година хахаха.Колкото е по-висока захарността е по-добре.В бидон е добре само трябва да е много добре измит,за да няма други миризми,ако в него е имало трушия в никакъв случай не го ползвай за вино.Всъщност,за да имаш хубаво вино трябват грижи от цъфтежа на гроздето до крайния продукт.Знаеш ли кефи ме когато едно нещо си го отгледам аз, от семе примерно,а не да го купя готово.А пък мъха ми е малко и не искам да го загубя.Трябва ми за вкореняване.Зеленото е започнало да избледнява и го преместих по-близо до прозореца.