https://www.carnishop.com

Дългофибрен торф - Sphagnum moss peat

Подходяш субстрат за насекомоядни растения - обсъждане

Дългофибрен торф - Sphagnum moss peat

Мнениеот Elfy » Съб Фев 19, 2011 10:45 am

Здравейте,
Тази сутрин попаднах на информация за продажба на сух сфагнум у нас, продават го Стрелиция Цена: 2.00лв, тегло: 1.0000 кг . Ето ви линк http://www.strelitzia-bg.com/detail.php?item_id=7659# - Натурален необработен торфен мъх Sphagnum Sp на фирма Биоцвет ( http://www.biocvet.com ). Фирмата е в Ямбол, имат склад и в София.
Предполагам, че е качествен, руски, разговаряла съм по телефона през септември с тях за такъв и явно вече се е появил на пазара у нас.
Elfy

Re: Дългофибрен торф - Sphagnum moss peat

Мнениеот Elfy » Съб Фев 19, 2011 6:33 pm

П.С. Не зная как стана отделна тема, исках да пусна инфото в темата за закупуване на сфагнум. Явно още съм спала :) Извинявам се , може да я преместите на мястото й и да изтриете това уточнение.
Elfy

Мнениеот DND » Съб Фев 19, 2011 8:22 pm

Преместих твоето мнение и направих нова тема с него. Мнението ти е повече от полезно, за което благодаря! Този торф е наистина перфектен и досега не бях срещал тук да се продава с такова високо качество и то 100% чист торф - sphagnum moss peat. Проблема е, че този продукт е твърде нов и го няма на пазара. Аз говорих с човека и той ми обясни, че в Ямбол били на бали по 12.5 тона разсфасовки :lol:
Аватар
DND
Администратор

Мнениеот subversive » Нед Фев 20, 2011 12:18 am

Димитър, тъкмо ще ти стигне за.. цял живот :lol:
Аватар
subversive

Мнениеот Jim Crow » Съб Апр 09, 2011 9:39 pm

Гледам, че имат магазин в София, като минавам оттам ще се отбия да проверя дали предлагат в наличност опаковки.
Some people never go crazy, what truly horrible lives they must lead...
Аватар
Jim Crow

Мнениеот Jim Crow » Вто Апр 12, 2011 9:22 pm

Днес бях до "Стрелиция" и си купих няколко пакета. Почвам пълненето на саксийките!
Понеже не намерих снимки и инфо в нета пиша от опаковката:

БИОЦВЕТ Натурален необработван ТОРФЕН МЪХ SPHAGNUM SP.

Фибри: фракция 20-40 мм

Естественият блатен торфен мъх е с много ниско pH и съдържание на хранителни елементи, което го прави подходящ като добавка и суровина за приготвянето на субстрати за орхиде и насекомоядни растения.
Екологичната чистота на този торф от химични елементи, едрата фракция и влагозадържащия капацитет го прави изключително подходяща реда за терариуми, инкубатори и аквариуми.

- 100% Sphagnum Sp. Торфен мъх
- ЕС 40-80 uS/cm (20 C)
- Ph (H20) 3.5-4.5
- Влажност 35-55%
- Суха субстанция ~ 80 г/л.
- Не съдържа дървени остатъци и пясък; семена, радиоактивност и химикали.
- Стенеп на разлагане спрямо скалата на Вон Пост Н1 - Н3
- Концентрация на разтворими елементи: N 8-20 мг/л.; P 3-7 мг/л.; K 0.8-2.2 мг/л;
- Съдържание на органична материа мин. 95%
- Солно съдържание: 0.05-0.10 г/л.
- Пепелно съдържание макс. 5%
- Абсорбация: 7-10 пъти от собствената си суха маса
- Приблизително тегло: 150-200 кг/м3
Some people never go crazy, what truly horrible lives they must lead...
Аватар
Jim Crow

Мнениеот TiratroN » Нед Юли 31, 2011 10:54 am

Същите разфасовки намерих в Магазин Бриколаж във Варна. Цената в момента е 3 лева.
TiratroN

Мнениеот kkeikos8 » Чет Сеп 08, 2011 11:42 pm

Здравейте! Купих си дрозера, пратиха ми 2 броя в малка саксийка преди 2 месеца. Понеже съм новак, първо ги изгорих на юлското слънце, после като се зачетох ги оставих да се аклиматизират - оживяха, цъфнаха, прецъфтяха, но май им става тясно. Прочетох във форума, че е необходим торфен мъх за субстрат, купих си НЕОБРАБОТЕН ТОРФЕН МЪХ СФАГНУМ (руски) на фирма Биоцвет, за който става дума.В пакета има всякакви странни парчета! Не знам как да приготвя субстрата - някъде пише да се измие с гореща вода, другаде - да се надроби още и да се кисне. Моляяяяяя за помощ - обяснете ми като на първолак ( аз съм такава де в тази област), стъпка по стъпка, как да приготвя субстрата, какво да добавя и каквото сметнете за необходимо, за да си пресадя хубавиците. Не можах да намеря точно каквото търся във форума, ако има някъде тема - моля, просто ми дайте линка. Предварително благодаря за вниманието на тези,които се ангажират да ми помогнат!
kkeikos8

Мнениеот Марио » Пет Сеп 09, 2011 2:55 am

Аз си взех същия торф от същата фирма (Мисля, че е единственият Дългофибрен торф, който се продава в българия) и аз също се зачудих дали трябва да го третирам някак си - беше на всякакви буци, влакна и плетеници, но просто го отворих, смесих го с Кварцов пясък, напълних саксията, направих дупки и пъхнах растенията. Много живнаха, за това не мисля, че трябва да се третира по какъвто и да било начин.
Аватар
Марио

Мнениеот kkeikos8 » Пет Сеп 09, 2011 2:04 pm

Марио,много благодаря за бързия отзив, и много ми олекна! Щом е изпробван метод - и аз така ще направя. Ама пак имам въпросче - торфа мокър ли го обърка с пясъка- или сух и после постави саксийката във вода? Предполагам, че на сухо, той иначе стана на .....нещо необяснимо като го накиснах, ама да съм сигурна, че съм попитала. Лек ден!
kkeikos8

Следваща

Назад към Сфагнум мъх - Sphagnum moss spp.