от Elfy » Пон Сеп 20, 2010 10:56 pm
Моят сфагнум в София е без найлон отгоре, не го пръскам, само наливам вода в съдчето. Мисля че това е напълно достатъчно когато сфагнума е все още нисък. Не мисля че трябва да се мести в друг съд. Сложен е в едно малко сандъче, което купих от магазина и не е с пробити дупки, така че задържа вода. Сигурна съм, че ще тръгне, след седмица-две ще видите разликата. За мен е по-интересен експеримента, който заложих - малка част от сфагнума беше във фризер за няколко дни - половината много напоена с вода, а другата - само влажна. По-интересно ми е те как ще се развият. Струва ми се, че станаха по-зелени след престоя във фризера. Когато ги засаждах вечерта, влажният сфагнум от фризера изглеждаше по-добре от силно намокрения. Руснаците пишат, че може да се съхранява и в хладилник, и във фризер.За останалия, който не е бил във фризер въобще не се притеснявам, защото съм убедена, че ще порастне.
П.С. Мерси за корекцията на латиницата, но когато пиша от псп, нямам кирилица.
За моя сфагнум в София разбрах, че в един от експериментите се е появило нещо бяло като мухъл. Щом мъжът ми, който няма и идея от цветарство, успява да го поддържа все още жив, значи не е толкова трудно отглеждането. Остава да открием как да го размножаваме в домашни условия.