https://www.carnishop.com


УТОЧНЕНИЕ...

Подходяш субстрат за насекомоядни растения - обсъждане

УТОЧНЕНИЕ...

Мнениеот DND » Нед Авг 15, 2010 10:58 pm

Отварям тази тема, защото ми омръзна да повтарям и пиша едно и също нещо на много хора на лични, скайп и т.н. Ще направя това уточнение за всички тук в темата и който нещо не му е ясно да пита тук в тази тема или да се регистрира във форума. Повече няма да отговарям на никой на лични, скайп, мейл, телефон и т.н на въпроси свъзрзани с тази тема.
Става въпрос за появата на зелен мъх отгоре в моите саксии. Как съм го получавал, какво съм правел, па на тоя не се получавало, другия искал пък не можело да се получи, как точно при мен се появявал, при него нещял да се появи, криел ли съм нещо, при мен имало, при него нямало, а много искал.... и все такива въпроси, които почват да ме дразнят яко! :twisted:
Така, аз нищо не правя по -различно от вас и от това което препоръчвам на всеки.
Ето например да вземем тази саксия с Drosera pulchella.Снимите са от тази вечер, а утре ще добавя и на светло, за да видите и други...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

При мен почвата позеленява естествено и се получава зелен мъх отгоре, защото аз използвам 100% чист Sphagnum peat moss или чист торф без други добавки.Това което използвам аз няма нищо общо с торфа, който се продава тук.Този тук е с всякакви примеси - горска пръст, градинска пръст, влакна от дървета, клечки, буклуци и т.н...
Ето такъв използвам аз - хубво прочетете какво пише на на него и си направете изводи. Пише - Sphagnum peat moss 100%

Изображение

Това се добива единствено и само от торфените находища.Да обясня по -подробно. Когато живият сфагнум загине с времето той започва да се превръща в торф. Това не е пръст! Това е торфът т.е. мъртав сфагнум ( не сух) ,който загнива с времето и започва да образува торф! Така че този торф съдържа в себе си малки количества живи фибри от сфагнум. Така извлечен и събран загниващия сафагнум от тези находища се нарича торф! В него не се съдържат никакви други примеси. Няма пръст, пясък , влакна, перлит, хранителни добавки и елементи или подобряване с торове!
Прилично подходящ торф е на Чешката фирма Агро. Използвам и такъв.Той не е 100% чист торф, но съдържа около 20% торф в състава си!
Този естествен торф, като се постави в саксията и се поддържа влага, от само себе си започва да зеленясва или да се получава зелен мъх отгоре! С времето се сгъстява и обхваща цялата саксия. Да отбележа преди някой да ме пита! Мъхът от горе не е сфагнум и никога няма да се появи жив сфагнум от торф!Това е така познатия карпет мъх, който се появява от торфа.

А що се отнася как расте и се множи в саксиите ми жив сфагнум, ще ви кажа, че няма друга съставка освен жив сфагнум в саксията. Тоест в зависимост от големината на саксията и изискванията на рстението то се засажда изцяло в жив сфагнум .Не се засажда растението примерно в торф или други миксове свързани с торфа и отгоре върху него да се сложи жив сфагнум за килим или декорация. Не! Така сфагнума изсъхва, защото няма подходяща основа да живее.
Ето например в тази саксия съм използвал 3 кг само и изцяло жив сфагнум. Няма друго!

Изображение

За това растение използвах 1.5кг. жив сфагнум viewtopic.php?f=7&t=182 и така.... С времето той започва да израства, да се размножава и да бхаваща цялата саксия.
И при торфа и живия сфагнум, за да расте този мъх, те се нуждаят от висока влажност, светлина, свеж въздух и подходяща вода - в случайте съм използвал дъждовна Надявам се да съм ви бил полезен!
Трябва да посня, че лично за мен мъхът, който се получава от торфа не ме вълнува дори за някой да изглежда много красиво. Той няма свойствата и значението на живия сфагнум и за мен е безполезен.
Много моля, да не ме питате повече на лични, скайп и т.н за позеленяването на саксиите и сфагнума. Има тема, четете, и питайте в нея. Сигурен съм, че във форума има и други достатъчно знаещи хора, които също биха ви дали адекватни отговори. Благодаря!
Аватар
DND
Администратор
 
Мнения: 1874
Регистриран на: Пет Фев 19, 2010 10:46 pm
Местоположение: Гр. Пловдив

Re: УТОЧНЕНИЕ...

Мнениеот subversive » Вто Авг 17, 2010 11:28 am

криел ли съм нещо
Ах тииии, криеш, а :lol:
Аватар
subversive
 
Мнения: 953
Регистриран на: Пон Фев 22, 2010 9:38 am
Местоположение: Велико Търново

Re: УТОЧНЕНИЕ...

Мнениеот bricki » Вто Авг 17, 2010 1:43 pm

Такааааа, картите са на масата!!! Ама сега ще трябва сигурно да обясняваш откъде да се вземе и т.н. :lol: :lol: :lol:
Я най-добре премислете въпроса с поръчките!!! :D
Аватар
bricki
 
Мнения: 311
Регистриран на: Пон Авг 02, 2010 10:16 pm
Местоположение: Видин

Re: УТОЧНЕНИЕ...

Мнениеот DND » Вто Ное 30, 2010 4:15 pm

:!: Мненията са изтрити поради Spam нарстващ в Off - topic. :!:
Под Spam в Интернет се разбира натрапването на нежелана информация на потребителите.
Под off-topic в Интернет се разбира мнение/я, което няма връзка с темата, в която е пуснато.
Аватар
DND
Администратор
 
Мнения: 1874
Регистриран на: Пет Фев 19, 2010 10:46 pm
Местоположение: Гр. Пловдив

Re: УТОЧНЕНИЕ...

Мнениеот Miro » Съб Дек 04, 2010 12:44 pm

Здравейте надявам се да е точната тема да попитам за моя сфагнум, който днес пристигна от поръчката от Tares(свеж и зелен, много съм доволен). Накиснал съм го във вода (дестилирана) в едно голямо легенче, докато разбера как точно да го наслагам в саксиите. Става дума за непентес rebecca soper, а тези дни и за дионеа (която чакам да пристигне)...Как точно да ги засадя растенията със сфагнума. Да използвам торф и сфагнум като смес за субстрата, само сфагнум ли (като почва)...Или торф и на повърхността Сфагнум (ако е така как точно : да се опитам да го засея или да го наслагам равномерно да обхване цялата окръжност). Също като го сложа в саксията кога да го сменя(ако се сменя изобщо), когато покафенее? Знам само, че трябва да е постоянно влажен и му трябва светлина. :oops:
Посеете ли дело, жънете навик, посеете ли навик, жънете характер, посеете ли характер, жънете съдба !
Аватар
Miro
 
Мнения: 593
Регистриран на: Пон Ное 22, 2010 10:53 pm
Местоположение: Бургас

Re: УТОЧНЕНИЕ...

Мнениеот DND » Съб Дек 04, 2010 8:34 pm

Miro написа:Здравейте надявам се да е точната тема да попитам за моя сфагнум, който днес пристигна от поръчката от Tares(свеж и зелен, много съм доволен). Накиснал съм го във вода (дестилирана) в едно голямо легенче, докато разбера как точно да го наслагам в саксиите. Става дума за непентес rebecca soper, а тези дни и за дионеа (която чакам да пристигне)...Как точно да ги засадя растенията със сфагнума. Да използвам торф и сфагнум като смес за субстрата, само сфагнум ли (като почва)...Или торф и на повърхността Сфагнум (ако е така как точно : да се опитам да го засея или да го наслагам равномерно да обхване цялата окръжност). Също като го сложа в саксията кога да го сменя(ако се сменя изобщо), когато покафенее? Знам само, че трябва да е постоянно влажен и му трябва светлина. :oops:


За да ти отговоря правилно, първо аз да те попитам ти това ли искаш да постигнеш? Красота ли искаш да постигнеш или искаш да го използваш за медия? :)

Изображение

Изображение

Изображение


Или такъв мъх искаш?

Изображение
Аватар
DND
Администратор
 
Мнения: 1874
Регистриран на: Пет Фев 19, 2010 10:46 pm
Местоположение: Гр. Пловдив

Re: УТОЧНЕНИЕ...

Мнениеот Miro » Нед Дек 05, 2010 7:22 am

Да на първите снимки красота !!!
Посеете ли дело, жънете навик, посеете ли навик, жънете характер, посеете ли характер, жънете съдба !
Аватар
Miro
 
Мнения: 593
Регистриран на: Пон Ное 22, 2010 10:53 pm
Местоположение: Бургас


Назад към Сфагнум мъх - Sphagnum moss spp.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron