https://www.carnishop.com


Утрикулария - отглеждане

Обсъждане и отглеждане на всички видове

Утрикулария - отглеждане

Мнениеот yoshko » Съб Мар 20, 2010 2:40 pm

Утрикулария (Utricularia)

Въпреки че има над 200 вида Utricularia, най-много видове от която и да било група хищни растения, утрикуларията най-често се избягва от начинаещите. Каква е причината? Утрикуларията изобщо не прилича на насекомоядно растение, защото нейната хищна дейност се извършва под повърхността на почвата.

По корените си тя има подобни на мехур капани, с размер колкото глава на карфица, които улавят малки организми от почвата. Капанът е обикновено вдлъбнат, което създава вакуум във вътрешността му. В края на капана има малък отвор, покрит с вратичка. Около тази вратичка има задействащи капана влакънца. Когато плячката ги докосне, вратата се отваря, при което се образува вакуум и жертвата се засмуква в капана. Вътре в мехура жлези отделят киселини и ензими, които разтварят плячката. Други жлези поемат тази хранителен течност.

Но има нещо, което трябва да знаете за това растение:
Отглеждайте утрикуларията заради цветовете.

Всички видове Utricularia произвеждат прекрасни миниатюрни цветове, които приличат на цветовете на орхидея. Когато група растения цъфтят едновременно, те представляват впечатляваща гледка. Повечето видове Utricularia са изключително лесни за отглеждане. Те растат при много по-слаба светлина отколкото повечето видове насекомоядни растения и не са толкова претенциозни на въздушна влажност. Заемат малко пространство и не се нуждаят от екзотични почви.

Някои от най-разпространените тропически видове, които се отглеждат в домашни условия:
Utricularia bisquamata
Utricularia livida
Utricularia longifolia
Utricularia sandersonii

Снимки на утрикулария

Местонахождение
Утрикуларията е разпространена в умерените и тропическите региони на света. Повечето от тропическите видове се срещат в Южна Америка и Африка.

Място на отглеждане
Отглеждайте утрикуларията у дома като тропическо растение. Не е необходим терариум.

Светлина
Утрикуларията много обича слънчева светлина. Прозорец, който се огрява от слънцето поне 4 часа на ден и има ярка филтрирана слънчева светлина през останалата част на деня, е идеален.

Изкуствено осветление
Ако нямате възможност да отглеждате растението на слънчев прозорец, използвайте 40-ватови флуоресцентни пури или компактни флуоресцентни крушки с еквивалентна сила, които са поставени на около 20 см над растението. Ако листата са светло зелени, преместете осветлението по-близо. През пролетта и лятото растенията трябва да се осветяват по 14 часа на ден, а през есента и зимата – по 12 часа. Не използвайте лампи с нажежаема жичка, защото отделят много топлина и не са с подходящ светлинен спектър.

Поливане
Дръжте дъното на саксията постоянно потопено в около 2.5 см вода, за да може почвата да е постоянно влажна. Никога не позволявайте почвата да изсъхне напълно. Растението е много чувствително към вода със съдържание на минерали над 50 ppm. Използвайте мека, деминерализирана вода.

Температура и влажност
Минимални зимни температури от 8oC и максимални летни температури от 35oC. Утрикуларията се нуждае от минимум 40% въздушна влажност.

Почва
Утрикуларията иска почва без обогатители, с добър дренаж и въздухопропускливост. Използвайте смес от 1 част торф и 1 част перлит, или 1 част сфагнум и 1 част перлит. Никога не използвайте стандартна торопочвена смес или торове. Те ще убият вашето растение.

Utricularia longifolia не е претенциозна. Расте и в двете смеси, но като че ли в сфагнум и перлит растежът й е малко по-бърз.

Някои видове утрикулария се нуждаят от по-лек субстрат, като U. alpina, U. alpina x endresii, U. quelchii, U. praetermissa. Те растат в смес от дългофибрен сфагнум и дребни кори за орхидеи (1:1), като на повърхността се поставя слой от 1 см дългофибрен сфагнум. Тези видове не се отглеждат потопени във вода, а се поливат с потапяне когато горния слой на почвата започне да изсъхва.

Хранене
Не е необходимо да храните утрикуларията. В торфа има много организми. Но все пак можете да я поливате веднъж месечно с езерна вода.

Пресаждане
Утрикуларията бързо запълва всяка саксия, ако се отглежда при подходящи условия. Махайте умрелите листа, за да стимулирате растежа. Сменете почвата и, ако е необходимо, пресадете в по-голяма саксия. Смяната на почвата възстановява нейната киселинност, подобрява аерацията на корените и заздравява растението. Можете да пресаждате по всяко време на годината.

ОСНОВЕН ИЗТОЧНИК НА МАТЕРИАЛА
http://cobraplant.com/index.php?main_page=page&id=28
yoshko
 
Мнения: 24
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 2:36 pm

Re: Утрикулария - отглеждане

Мнениеот martind7 » Пон Мар 03, 2014 4:26 pm

Супер! чудна работа ще ми свърши тази информация.
Аватар
martind7
 
Мнения: 127
Регистриран на: Пет Яну 17, 2014 8:27 pm

Re: Утрикулария - отглеждане

Мнениеот TiratroN » Пон Мар 03, 2014 10:23 pm

Моята съм я разсадил в 3 саксийки че много бързо ги пълни. Едната дори има листа вътре в торфа :)
Държах ги на различни места.
Лятото тия които стояха на директното слънце почнаха да покафеняват листата . Може да е било от жегата. Абе общо взето , малко е трудно да стои на слънце и слънцето да не му нагрява субстрата. По някое време тоя субстрат става направо горещ, то растението може да се свари. Варианта? Може би вятър?
Айде сега и с вентилатори да им задухам а?
Така че тая саксийка която държах на северната тераса лятото се оказа с по-красиви зелени листа.
В момента цъфтят... всичките три саксийки.
TiratroN
 
Мнения: 270
Регистриран на: Пет Юли 29, 2011 11:40 pm

Re: Утрикулария - отглеждане

Мнениеот martind7 » Вто Мар 04, 2014 12:33 pm

аз пък от скоро си взех семена na drosera bisquamata и чакам да поникнат- в торф и перлит са 50:50- държа ги на температура 15-20 градуса. бързо ли поникват и правилни ли са условията ми за отглеждане.
Аватар
martind7
 
Мнения: 127
Регистриран на: Пет Яну 17, 2014 8:27 pm

Re: Утрикулария - отглеждане

Мнениеот DND » Вто Мар 04, 2014 8:44 pm

martind7 написа:drosera bisquamata .


Да не би да имаш предвид утрикулария, не дрозера?
Аватар
DND
Администратор
 
Мнения: 1874
Регистриран на: Пет Фев 19, 2010 10:46 pm
Местоположение: Гр. Пловдив

Re: Утрикулария - отглеждане

Мнениеот martind7 » Вто Мар 04, 2014 8:56 pm

ОО да ,съжалявам за грешката utricuLARIA bisquamata
Аватар
martind7
 
Мнения: 127
Регистриран на: Пет Яну 17, 2014 8:27 pm


Назад към Утрикулария - Utricularia

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron