https://www.carnishop.com

Никой да не ме изпреварва. Утрикулария върху Маримо топки :)

Обсъждане и отглеждане на всички видове

Никой да не ме изпреварва. Утрикулария върху Маримо топки :)

Мнениеот TiratroN » Сря Юли 02, 2014 10:00 pm

Преди време ми хрумна една идея. Понеже Утрикуларията гледам че обича повечко водица, то направо блато обича... и си викам "на жив сфагнум е едно на ръка, ама той пък все влажност иска инак завяхва, пък да взема да опитам някаква друга "поставка" за Утрикуларията".
Речено сторено - взех една Кладофора (Маримо топка) от аквариума и я сложих в малко сферично стъклено съдче ,налях вода и цопнах Маримо топката.
----------
Кладофора (Маримо топки) е може би единственото водорасло ,което се допуска за отглеждане в аквариума. Всички останали се смятат за вредни и развалят вида и равновесието в аквариума.
Кладофората са всъщност власинки водорасли които растат събрани накуп и оформящи топка,която нараства с времето. Няма корени, топката се търкаля по дъното от теченията на водата.Нарастването в природна среда е много бавно, в домашна среда е доста по-бързо заради изкуственото осветление.
------------
Върху тази топка с голяма непреклонност и търпение започнах с една пинцета да втъквам малки коренчета от моята Утрикулария Сандерсонии.
Държах водата до половината на топката, защото тя пък предпочита да е напълно потопена във вода. Ползвам дестилирана или дъждовна вода. След време Утрикуларията си пусна корените между власинките на Кладофората ,направи повечко листенца ,че даже и от оня хубавия мъх тръгна да се развива отгоре.
И ето я сега.
Изображение

(Даже пуснах една две скаридки Ред чери във водата, че почнаха да се образуват от тия гадните зелени жабуняци които присъстват във всяка застояла вода стояща на слънце.)
Почти всички листа които се виждат са новопокарали. Аз реално успях да вмъкна само 10-15 стъбълца. Скоро очаквам и цъфтеж на Утрикуларията.
Маримо топката не се оплаква от надводно намиращата и се половина, защото съда в който стои е скосен отгоре и в него се задържа висока влажност.

Нови снимки - скоро.

Е сега някой може да каже : "виждал съм такова вече" . Е да ама аз сам съм се сетил, пък и не съм виждал :) Тъй чеееееее...
TiratroN

Re: Никой да не ме изпреварва. Утрикулария върху Маримо топк

Мнениеот openfire » Чет Юли 03, 2014 4:49 pm

Харесва ми експеримента. Виждал съм подобно нещо, пак в стъклено кръгло кълбо, но със сфагнум и утрикулариа nelumbipholia.
Аватар
openfire
Модератор

Мнениеот Марио » Чет Юли 03, 2014 11:26 pm

Браво!! Попринцип съм голям скептик и циник, така че възхищение, идващо от мен, е голям комплимент. Наистина съм впечатлен от иновативността и търпението, което е изисквал експериментът, а ако наистина сам си се сетил, значи съм още по-впечатлен от оригиналността. Чакам да видя снимки на цъфтежа.
Попринцип българите (с риск да прегенерализирам) сме доста задръстени и неавантюристични. Не съм очаквал българин да измисли нещо толкова изчанчено. Отново - браво! Много приятно съм изненадан!
Аватар
Марио

Мнениеот TiratroN » Нед Авг 17, 2014 10:32 pm

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

pic host

Изненадан съм от скоростта на растеж на мъха- явно си намери добра среда. Странното е че въобще не съм го пренасял,но пък такъв мъх виждам само в саксиите с насекомоядните ми растения.
Общо взето в тях виждам няколко вида мъх:
-този който е като малки иглички
-някакви дълги стебла с листенца като на бор
-един ситен мъх , който поради жегата вече изсъхна

Очаквам скоро и цветове от Утрикуларията. Принципно и другата ми не цъфти в момента, не знам защо. Добре че не го държа на терасата това нещо че е ужасна жега.
TiratroN

Мнениеот kroton » Пон Авг 18, 2014 9:36 pm

Красива, ефектна, свежа, зелена топка!
kroton

Мнениеот julysword » Нед Окт 05, 2014 10:57 pm

TiratroN написа:Преди време ми хрумна една идея. Понеже Утрикуларията гледам че обича повечко водица, то направо блато обича... и си викам "на жив сфагнум е едно на ръка, ама той пък все влажност иска инак завяхва, пък да взема да опитам някаква друга "поставка" за Утрикуларията".
Речено сторено - взех една Кладофора (Маримо топка) от аквариума и я сложих в малко сферично стъклено съдче ,налях вода и цопнах Маримо топката.
----------
Кладофора (Маримо топки) е може би единственото водорасло ,което се допуска за отглеждане в аквариума. Всички останали се смятат за вредни и развалят вида и равновесието в аквариума.
Кладофората са всъщност власинки водорасли които растат събрани накуп и оформящи топка,която нараства с времето. Няма корени, топката се търкаля по дъното от теченията на водата.Нарастването в природна среда е много бавно, в домашна среда е доста по-бързо заради изкуственото осветление.
------------
Върху тази топка с голяма непреклонност и търпение започнах с една пинцета да втъквам малки коренчета от моята Утрикулария Сандерсонии.
Държах водата до половината на топката, защото тя пък предпочита да е напълно потопена във вода. Ползвам дестилирана или дъждовна вода. След време Утрикуларията си пусна корените между власинките на Кладофората ,направи повечко листенца ,че даже и от оня хубавия мъх тръгна да се развива отгоре.
И ето я сега.
Изображение

(Даже пуснах една две скаридки Ред чери във водата, че почнаха да се образуват от тия гадните зелени жабуняци които присъстват във всяка застояла вода стояща на слънце.)
Почти всички листа които се виждат са новопокарали. Аз реално успях да вмъкна само 10-15 стъбълца. Скоро очаквам и цъфтеж на Утрикуларията.
Маримо топката не се оплаква от надводно намиращата и се половина, защото съда в който стои е скосен отгоре и в него се задържа висока влажност.

Нови снимки - скоро.

Е сега някой може да каже : "виждал съм такова вече" . Е да ама аз сам съм се сетил, пък и не съм виждал :) Тъй чеееееее...

Братле,това прилича на готвен спанак с ориз [smilie=sarcastic_hand.gif]
Аватар
julysword

Мнениеот TiratroN » Пон Окт 06, 2014 12:15 am

Страхотно въображение :)
TiratroN

Мнениеот TiratroN » Съб Окт 31, 2015 5:57 pm

22 ноември 2014
Изображение

Изображение

9 март 2015
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Днес проекта приключи. Кладофората служеща за основа на растеж на утрикуларията, беше блокирана напълно от достъп на слънчева светлина и най-вероятно се е получило някакво развитие на алги или нещо друго е попречило на корените на утрикуларията да нарастват . Цялата туфа с растението се беше отделила от кладофората (маримо топката).
Връчих топката на скаридите да я гризат , а туфата с утрикулария смятам да положа върху малко субстрат за да продължи да се развива нормално.
TiratroN

Назад към Утрикулария - Utricularia