Речено сторено - взех една Кладофора (Маримо топка) от аквариума и я сложих в малко сферично стъклено съдче ,налях вода и цопнах Маримо топката.
----------
Кладофора (Маримо топки) е може би единственото водорасло ,което се допуска за отглеждане в аквариума. Всички останали се смятат за вредни и развалят вида и равновесието в аквариума.
Кладофората са всъщност власинки водорасли които растат събрани накуп и оформящи топка,която нараства с времето. Няма корени, топката се търкаля по дъното от теченията на водата.Нарастването в природна среда е много бавно, в домашна среда е доста по-бързо заради изкуственото осветление.
------------
Върху тази топка с голяма непреклонност и търпение започнах с една пинцета да втъквам малки коренчета от моята Утрикулария Сандерсонии.
Държах водата до половината на топката, защото тя пък предпочита да е напълно потопена във вода. Ползвам дестилирана или дъждовна вода. След време Утрикуларията си пусна корените между власинките на Кладофората ,направи повечко листенца ,че даже и от оня хубавия мъх тръгна да се развива отгоре.
И ето я сега.

(Даже пуснах една две скаридки Ред чери във водата, че почнаха да се образуват от тия гадните зелени жабуняци които присъстват във всяка застояла вода стояща на слънце.)
Почти всички листа които се виждат са новопокарали. Аз реално успях да вмъкна само 10-15 стъбълца. Скоро очаквам и цъфтеж на Утрикуларията.
Маримо топката не се оплаква от надводно намиращата и се половина, защото съда в който стои е скосен отгоре и в него се задържа висока влажност.
Нови снимки - скоро.
Е сега някой може да каже : "виждал съм такова вече" . Е да ама аз сам съм се сетил, пък и не съм виждал :) Тъй чеееееее...