https://www.carnishop.com

Въпросителна

Обсъждане и отглеждане

Въпросителна

Мнениеот Vik » Пет Сеп 03, 2010 4:49 pm

От обикалянето по цветарските магазини знам, че много трудно се намират хищни растения.
Растение Дрозофилум дали може да се купи от някъде? Знам, че от семена много трудно се отглежда, (не покълваше ли за около 9 месеца?) ; също съм чел, че изобщо не подлежи на пресаждане.
Някой срещал ли е това растение?
Изображение
Аватар
Vik

Re: Въпросителна

Мнениеот DND » Пет Сеп 03, 2010 10:07 pm

Vik написа:От обикалянето по цветарските магазини знам, че много трудно се намират хищни растения.
Растение Дрозофилум дали може да се купи от някъде? Знам, че от семена много трудно се отглежда, (не покълваше ли за около 9 месеца?) ; също съм чел, че изобщо не подлежи на пресаждане.
Някой срещал ли е това растение?

Срещал съм го три пъти в Англия в частни колекции и веднъж в Италия... растенията бяха от семена. Вярно е, нужни са дори повече от 9 месеца за покълването. В това няма спор с който и да съм говорил... Проблемите са доста при него. За покълването на семената е нужна висока влажност и ниски температури, а самите растения се отглеждат на сух и топъл въздух. Семената покълват трудно. Доста са твърди и издържливи на времето, но изискват накисване във вода, киселина и т.н... Предирчив е към почвата много, както и към пресаждане - 99% от опитите да се пресади са неуспешни и растението умира. Затова се отглежда в по -голяма саксия. Веднъж поникнало растението не се мести повече. Предирчив е и към преполиване и преовлажняване на субстрата. Корените загниват лесно. Като казах субстрат - 70% пясък, 20% торф и 10% перлит ( в такова съотношение го видях в колекциите). Не е лесно растение за отглежадне... В България няма от къде да се закупи ( поне аз не съм виждал). Колекционери приятели са ми давали няколко пъти семена, за да започна, както и растения, но съм откзавал.... Също съм откзавал да започна и със семена от Цефалотус.... Особено настоятелен да отглеждам Дрозофилум беше Нистор Йоан Бука - един сладур от Румъния, :lol: :lol: :lol: Той отглежда Дрозофилуми много успешно...
Аватар
DND
Администратор

Мнениеот Vik » Съб Сеп 04, 2010 9:45 pm

От многоточието мога да отсъдя, че румънеца не е успял да стане притежател на дрозофила :lol: , следователно такова растение ще си търся някой ден, когато няма да се налага по два семестъра в годината да бъде оставяно почти само на грижите на майка ми. Красиво е, ако не друго.
Аватар
Vik

Мнениеот cantiga » Нед Яну 19, 2014 9:39 pm

Днес видях едно растение в Ботаническата градина в града, където живея, имат си една витрина в двора с насекомоядни. За съжаление стъклата се бяха запотили доста и не успях да направя кой знае какви снимки.
Изображение
Изображение
Аватар
cantiga

Мнениеот Марио » Вто Яну 21, 2014 2:52 pm

Растението ми прилича повече на Библис.

В кой град е това?
Аватар
Марио

Мнениеот cantiga » Вто Яну 21, 2014 7:10 pm

За съжаление не видях табелка до растението и не мога да бъда сигурен, на мен ми заприлича на дрозофилум
Градът се казва Ерланген, намира се до Нюрнберг.
Аватар
cantiga

Мнениеот Miro » Вто Яну 21, 2014 7:53 pm

На мен малко на регия ми прилича [smilie=biggrin.gif] , но най-вероятно е дрозофилум.
Посеете ли дело, жънете навик, посеете ли навик, жънете характер, посеете ли характер, жънете съдба !
Аватар
Miro

Мнениеот cantiga » Сря Яну 22, 2014 3:45 pm

Всъщност наистина е Drosophyllum lusitanicum и са общо четири растения във витрината. Като се постопли времето ще направя няколко по-читави снимки, че сега от този конденз нищо не се вижда.
Аватар
cantiga

Мнениеот Марио » Сря Яну 22, 2014 8:41 pm

Явно наистина е Дрозофилум, извинете арогантността ми.
Не съм виждал нито Дрозофилум, нито Библис наживо и просто предположих, водейки се от снимките на двата вида. Изглежда интересно.
Аватар
Марио

Мнениеот cantiga » Чет Яну 23, 2014 12:17 am

Няма нищо, аз арогантност не видях, нормално е човек да се съмнява предвид репутацията на растението. :)
Аватар
cantiga

Назад към Дрозофилум - Drosophillum