Vik написа:От обикалянето по цветарските магазини знам, че много трудно се намират хищни растения.
Растение Дрозофилум дали може да се купи от някъде? Знам, че от семена много трудно се отглежда, (не покълваше ли за около 9 месеца?) ; също съм чел, че изобщо не подлежи на пресаждане.
Някой срещал ли е това растение?
Срещал съм го три пъти в Англия в частни колекции и веднъж в Италия... растенията бяха от семена. Вярно е, нужни са дори повече от 9 месеца за покълването. В това няма спор с който и да съм говорил...
Проблемите са доста при него. За покълването на семената е нужна висока влажност и ниски температури, а самите растения се отглеждат на сух и топъл въздух. Семената покълват трудно. Доста са твърди и издържливи на времето, но изискват накисване във вода, киселина и т.н... Предирчив е към почвата много, както и към пресаждане - 99% от опитите да се пресади са неуспешни и растението умира. Затова се отглежда в по -голяма саксия. Веднъж поникнало растението не се мести повече. Предирчив е и към преполиване и преовлажняване на субстрата. Корените загниват лесно. Като казах субстрат - 70% пясък, 20% торф и 10% перлит ( в такова съотношение го видях в колекциите). Не е лесно растение за отглежадне... В България няма от къде да се закупи ( поне аз не съм виждал). Колекционери приятели са ми давали няколко пъти семена, за да започна, както и растения, но съм откзавал.... Също съм откзавал да започна и със семена от Цефалотус.... Особено настоятелен да отглеждам Дрозофилум беше Нистор Йоан Бука - един сладур от Румъния,
Той отглежда Дрозофилуми много успешно...