https://www.carnishop.com

Цефалотусите от есенната поръчка 2012

Австралийско растение включващо 20 вида хибриди и сортове

Цефалотусите от есенната поръчка 2012

Мнениеот TiratroN » Вто Окт 30, 2012 4:14 pm

Здравейте!
Искам тук да обсъдим на кой как е потръгнал Цефалотуса от поръчката.
Доколкото разбрах , първоначалната идея е била да бъдат доставени със саксия, но както чета това не е било изпълнено не само при мен.
Не съм специалист по Цефалотуси и мога само да се доверя на някой който е гледал и знае че транспорта по корени не се препоръчва.
В тоя ход на мисли искам да споделите как се държат вашите Цефалотуси. Моят беше много добре в торбичката в която е транспортиран ,но след ден два след засаждането се омърлуши.
Понеже нямах тогава в наличност кварцов пясък, го засадих в смес от торф и перлит 1:1. За начало го сложих в малка висока саксийка (чашка за кафе) с цел да се прихване и след няколко месеца, директо да срежа чашката и да го положа в голяма саксия със точната смес за него.
Наквасих почвата и я оставих да се отцеди. Не държа чашката във вода. Покрил съм растението със отрязана бутилка с отворено отгоре гърло и го пулверизирам.Държа го в топла стая -24 градуса и не го излагам на пряко слънце.
Състояние - омърлушено. Странно, но не виждам листа освен едно. Предполагам че с повечко листа щеше да му е по-добре да се възстанови. А така с тия дребни канички... Както и да е. Притеснявам се:
от една страна не бива да се кваси с вода, от друга страна ме е страх да не би да не му достига вода и затова да вехне.
Приемам съвети естествено и да се надявам че всичко ще се развие благополучно.
Моля останалите с поръчан Цефалотус да споделят как е при тях.
А снимки ще сложа ,но довечера.
Днес виждам че някои от каните жълтеят - признак че ще си заминават.
TiratroN

Re: Цефалотусите от есенната поръчка 2012

Мнениеот Miro » Вто Окт 30, 2012 4:33 pm

TiratroN написа:Покрил съм растението със отрязана бутилка с отворено отгоре гърло и го пулверизирам.

Цефалотус и пулверизиране = лоша комбинация. Достатъчно е отрязаната бутилка за повишаване на влажността. Растението трябва да е сухо, а почвата влажна. Растението е в шок от транспорта и смяната на условията и климата, и е нормално да отхвърли някоя кана. Това, че не си сложил пясък в торфа да не те притеснява - важното е субстрата да е добре отцедлив.
Посеете ли дело, жънете навик, посеете ли навик, жънете характер, посеете ли характер, жънете съдба !
Аватар
Miro

Мнениеот Tares » Вто Окт 30, 2012 4:55 pm

Напълно подкрепям професионалното мнение на Miro !!!
Аватар
Tares
Администратор

Мнениеот devilkin1 » Чет Ное 01, 2012 5:22 pm

При мен за сега нещата са добре...Има вече 1 жълто листо, но това не ме учудва, а даже ме радва.Насадих го в торф, малко перлит, 50% кварц и сух сфагнум.Сместа стана супер и си мисля че и растението се чувства добре.Ето снимка точно след посаждането:
Изображение
Когато имам време ще кача и актуални снимки...
Аватар
devilkin1

Мнениеот TiratroN » Пет Ное 02, 2012 1:06 am

За начална снимка мога да посоча само тази.
Изображение

Тези снимки са от сега:
Повяхването всъщност беше същото и преди два дни. Дори се наблюдава трайно втърдяване на няколко "клонки" включително и на листото което по-рано беше меко.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
TiratroN

Мнениеот TiratroN » Съб Ное 03, 2012 7:51 pm

Сред целия тоя хаос от стомнички, като го разгледах внимателно , видях че всъщност има 5-6 разклонения и да се надяваме че повечето от тях ще тръгнат.
Общо взето вече има няколко чисто зелени стомнички със твърди дръжки, което мисля че е белег за позакрепване на растението. Преди това всичко беше меко и съхнеше.
Всъщност още от начало ми хрумна да го похлупя, но предния ден като държах похлупен непентеса , видях че листата му покафеняха. Помислих че просто увяхва защото няма корени. Обаче после се усетих че се е сварил, въпреки че беше в стаята и няма директно слънце.
------
Гледам жив сфагнум в рязана 10 литрова бутилка която постоянно стои с капак. Бутилката е на прозорец на стая която има остъклена тераса. Слънцето не го пече директно защото не стига до него. Всеки път като отвора капака да го пулверизирам и усещам вътре жега. Сфагнума все пак е жив и може би отделя топлина.
------

По тази причина се въздържах да похлупя и цефалотуса. Чак преди няколко дни прочетох че все пак е добре да е похлупен и малко дупки оправят нещата. Е сега е така.
TiratroN

Мнениеот TiratroN » Съб Яну 05, 2013 9:34 pm

От доста време не съм влизал в сайта,но ще си наваксам за каквото трябва.
Цефалотусът ми не успя да се захване. Отначало привидно се закрепи, дори му израснаха някоя и друга дребна каничка на фона на изсъхналата какафония около тях. Имаше поне 6 краища на стебла,което предполагаше поне две три да оцелеят,но не би.
Едно по едно покафеняха в основата си всички. Според мен проблема е водата,макар че въобще не съм го поливал откакто го засадих. Торфа го накиснах отначало и после само захлупено под шише с отворено гърло за да диша.
Непрекъснато имаше капки вода по стените на шишето и торфа стоеше леко влажен.
Въпреки всичко , предполагам че корените са изгнили първи и нататък е тръгнало по стеблата.
Единстеното листо което имаше започна да пожълтява по средата.
Какво направих после:
Дата 1.12.2012
Изрязах няколкото канички със стеблата им, изрязах листото със стеблото и ги боднах в жив сфагнум.
Гледам го в стаята на 15 градуса под общо 75 вата смесени луминисцентни лампи (5 на брой). Там гледам и другите растения които не зимуват. Капенсиса не е спрял да се оросява дори и когато доста му засушавам торфа.
----------------------
И пак да почна с абсурдните си твърдения- колкото по сухо ,толкова повече роса.
На терасата в неполивана торф от два месеца стои една дрозера бината която е адски оросена, направо сироп.Терасата е северна и директно слънце не вижда.
Но, стига с лиричните отклонения.
----------------------

От тогава до сега листото на Цефалотуса се уголеми, жълтото петно спря да се разширява , но си е там. Каните стоят все така свежо зелени. Поне докато не решат да умрат, ще ги държа така.
Жалко че зимата не им е активен сезон за Цефалотусите, надявам се до пролетта да не стане някой фал ,а тогава пък се надявам нещо да се промени.
TiratroN

Назад към Цефалотус фоликуларис - Cephalotus