Снимка на месеца
Снимка на месеца ''Насекомоядни растения

Литопси /Lithops/- местообитание и произход

Всичко за тях

Литопси /Lithops/- местообитание и произход

Мнениеот venerina_muholovka » Пон Юли 12, 2010 3:15 pm

Родината на растението е Южна Африка. Повечето от тях са членове на обширното се­мейство Аизоонови (Aizoacea) и наброяват около 123 рода "безстъблени сукуленти". Всъщност те имат миниатюрно стъбло, скрито от 1-5 двойки силно удебелени листа. Листата изпълняват влагозапасяваща, фотосинтезираща, маскировъчна и слънцеза­щитна функция. На горната им част се разполагат едно или няколко "прозорчета", през които слънчевата светлина прониква до лежащите във вътрешността фотосинте­зиращи клетки. В родните си места живите камъчета се подслоняват около едрите ка­мъни или под скални корнизи, където нощем се образува воден кондензат. Формата им е кълбовидна или цилиндрична, при нея се изпарява най-малко влага. Както повечето сукуленти, и живите камъчета имат голям централен корен, който прониква дълбоко в почвата. Особен колорит тези растения придобиват по време на цъфтежа - сравнително едрите им цветове са обагрени най-често в жълто или розово във всичките им оттенъци.
От това сукулентно растение се срещат повече от 80 вида. Растенията са интересни най-вече с красивата си повърхност. Рисунъкът на тази повърхност е различен в зависимост от вида. Свикналите със сушата растения се пазят от изсъхване, като се свиват. Топчестите телца наистина приличат на камъчета, но при внимателно вглеждане откриваме две сраснали се по дължина, дебели и месести листа, срязани по средата. Горната им страна е прозрачна и светлината се асимилира безпрепятствено. През летните месеци се появяват бели и жълти цветчета, приличащи на маргаритки.

В нашата климатична област живите камъчета запазват свойствения си биоритъм. Обикновено активната им вегетация започва през август, а цъфтежът продължава до зимата и това трябва да се има предвид.
В домашни условия живите камъчета изискват специфични грижи. Трябва да се настанят на такова място, че през цяла­та година да се огряват продължително време от слънцето, а също и да се проветряват. При това през зимата темпера­турата в помещението трябва да е около 10-12 градуса.
Растението е изключително непретенциозно. Трябва да помним, че в родината си те почти през цялата година се задово­ляват с влагата от мъглите и росата. Затова трябва да ги наблюдаваме и щом се покажат заместващите листа, да ги по­леем обилно. През периода на нарастване и цъфтеж се полива умерено - веднъж на 3-4 седмици, но все пак почвата трябва да е леко влажна. Някои любители дори не поливат, а само сутрин и вечер пулверизират. През периода на покой изобщо не се полива. Ако листата леко се сбръчкат, не бива да се тревожим - това е съвсем нормален процес.
През пролетта живите камъчета се пресаждат. Саксиите трябва да са сравнително малки и с добър дренаж. Почвената смес трябва да е лека и пропусклива - по равни части добре угнила листовка и пясък. Може да се използват и готовите смеси за кактуси.

От април до септември дръжте растението на светло и слънчево място, близо до прозореца. През зимата живите камъчета спят зимен сън и тогава преместете растението на по-хладно, но отново светло и поддържайте температура на въздуха около 15 С.
Размножаването става със семена и чрез разделяне на възрастните екземпляри. Семената поникват при сравнително ниска температура - 13-17 градуса. Съдът със засетите семена се покрива с прозрачен материал и се държи на сянка. След 2-3 седмици пониците се проветряват редовно.
Възрастните екземпляри се разделят по време на пролетното пресаждане. С много остър нож растението се разрязва та­ка, че всеки дял да има коренова тъкан. Отрезите се посипват с медицинска сяра и се засаждат. Държат се на леко за­сенчено място. Поливането започва през подходящото за дадения вид време.
Отделните видове живи камъчета са твърде разнообразни по външност и и оцветяване, това дава възможност за офор­мяне на изключително красиви миниатюрни градинки в саксия.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Ich liebe, wenn ich am Strand unter den Kokospalmen liege. Изображение Dаs sind die Träume der Menschen!!!
Аватар
venerina_muholovka

Re: Литопси /Lithops/- местообитание и произход

Мнениеот dimitar » Вто Юли 13, 2010 12:28 pm

Не ме бива с тези литопси, ама изобщо. Уморих набързо два. Вероятно ги преполях ли..... и аз незнам какво, но нещо не мога да се справя с тях. Иначе са интересни. Видях едни лилави и ми останах очите в тях, ама ще ги уморя...
Аватар
dimitar
Администратор

Мнениеот venerina_muholovka » Вто Юли 13, 2010 2:28 pm

Абе и аз, като теб уморих два, обче за сега (да чукна на дъво) новото си го гледам доста успешно.
Ich liebe, wenn ich am Strand unter den Kokospalmen liege. Изображение Dаs sind die Träume der Menschen!!!
Аватар
venerina_muholovka

Мнениеот subversive » Вто Юли 13, 2010 3:29 pm

И аз уморих 2 и вече съм се отказала да ги гледам, а много ми харесват :cry:
Аватар
subversive

Мнениеот venerina_muholovka » Вто Юли 13, 2010 4:01 pm

А уж казват, че са се гледали много лесно :idea:
Аватар
venerina_muholovka

Мнениеот subversive » Вто Юли 13, 2010 4:38 pm

Ами, да, гледат се лесно, ама и също толкова бързо и лесно си заминават :lol: Моите и двата се споминаха за 3-4 дни
Аватар
subversive

Мнениеот venerina_muholovka » Вто Юли 13, 2010 4:58 pm

Моите два уморени Литопса издържаха по две седмици.
Аватар
venerina_muholovka

Мнениеот stela75 » Чет Юли 15, 2010 11:14 pm

Ама така ме успокоихте като ви прочетох...Мислех че само аз съм тая неграмотната дето е уморила 12..Разликата между нас е че аз не се отказвам :mrgreen: :mrgreen: От зимата нямам но вие ме подсетихте да си потърся...
stela75

Мнениеот subversive » Пет Юли 16, 2010 9:42 am

Да взема и аз да си купя пак :lol:
Аватар
subversive

Мнениеот venerina_muholovka » Пет Юли 16, 2010 10:06 am

Тея са като дрогата. :lol:
Аватар
venerina_muholovka

Назад към Кактуси и сукуленти